Is de opleiding alleen voor docenten?
Nee, zeker niet. I-coaches, ICT-coördinators, onderwijsondersteunend personeel zijn ook heel erg welkom. Tijdens de werksessies gaan we lessen ontwikkelen, je mag hiervoor zelf een onderwerp uitkiezen. Als je dus geen docent bent zou je kunnen samenwerken met een docent of zelf iets verzinnen.
Is het echt geschikt voor alle niveau's van onderwijs?
Ja, want we geven praktijkvoorbeelden van alle niveaus. Onze expertise ligt wel in het voortgezet en hoger onderwijs. Doordat we gemêleerde groepen hebben is er wel veel mogelijkheid om uit te wisselen, ook met docenten van je eigen niveau. De inzet van de technologie is geschikt voor elk niveau, maar we raden wel aan dat je tenminste werkt in de bovenbouw van het primair onderwijs als je er actief mee aan de slag wil.
Wat heb ik nodig voor de opleiding?
Alle materialen die je nodig hebt worden opgestuurd in de weken voor de start van de opleiding. Daarnaast heb je een opgeladen telefoon en een computer nodig. We werken voornamelijk met materialen die je in de klas ook tot je beschikking hebt of die je voor een laag budget kunt aanschaffen. Op deze manier hopen we technologie toegankelijk te maken voor iedereen.
Hoeveel uur ben ik per week kwijt aan de opleiding?
De sessies duren 3 uur. Tijdens de sessies kun je aan de slag met je portfolio. Als je dit efficiënt doet, dan ben je naast de sessies alleen nog bezig met het verkrijgen van feedback (dit is niet verplicht).
De sessies zijn om de twee weken (met uitzondering van schoolvakanties). Gemiddeld ben je er 3 uur per week aan kwijt, incl. het maken van je portfolio en het leren voor de eindtoets.
Waarom is het zo goedkoop?
We hebben weinig kosten en we wilden de opleidingskosten zo laag mogelijk houden zodat iedereen in staat is om dit binnen zijn/haar professionaliseringsbudget te realiseren. We hopen met een groot netwerk aan educatief technologen een (blijvende) verandering te maken binnen het onderwijs.
Is de opleiding geaccrediteerd?
Nee, dit is een van de redenen dat we de kosten laag kunnen houden. We zijn wel bezig met een aanvraag bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). We hebben wel een Nationaal Keurmerk Mediawijsheid.
Wat is het netwerk "Educatieve Technologie"?
Als je je certificaat hebt gehaald kun je je aanmelden voor het netwerk Educatieve Technologie. Het netwerk houdt je op de hoogte van nieuwe apps, ontwikkelingen en lessen. Daarnaast organiseren we 1x per jaar een uitwisselingsdag voor Educatief Technologen. Als lid van het netwerk krijg je 50% korting nieuwe of vernieuwde modules van Didactech.
Hoe sluit de opleiding aan bij....
Digitale geletterdheid (PO & VO)
Het sluit aan bij inhoudslijnen voor digitale geletterheid in het primair onderwijs: ICT-basisvaardigheden (Veiligheid, Creëren en publiceren van media), Mediawijsheid, Computational Thinking en Informatievaardigheden (Verwerken en presenteren van informatie). Wij werken ook vanuit de 21ste eeuwse vaardigheden van het SLO.
Technologie & Toepassing (VO)
De deelnemers worden uitgedaagd om technologie toe te passen en oplossingen te vinden met ondersteuning van technologie. Dit zijn twee van de hoofdpijlers van het vak Technologie en Toepassing. Veel van de technologieën in deze opleiding kunnen direct worden inzet als lesmateraal en opdrachten.
Digitaal Burgerschap (MBO)
Burger zijn in een digitaliserende samenleving betekend dat je zowel digitale vaardigheden, digitale gedrags- en omgangsregels en kritische denkvaardigheden nodig hebt. Tijdens de opleiding gaan we hier vollop mee aan de slag. In de laatste module laten we ook specifieke lesinhoud zien over digitaal burgerschap en mediawijsheid.
I-coaches (MBO/HBO)
Tijdens de opleiding aan we aan de slag met de 6 rollen van de i-coach. We zetten hier met name in op Trainer (technologie op een laagdrempelige manier overbrengen), Onderwijskundige (toepassing van technologie binnen het onderwijs) en Technovator (nieuwe technologieën onderzoeken).
Andere vakken
Wij zijn geen vakexperts, dat zijn de docenten. Daarom gaan we samen onderwijs ontwikkelen wat voor jou relevant is. Nadat je een aantal voorbeelden krijgt uit verschillende niveaus en vakken, mag je zelf aan de slag (met hulp van jouw klasgenoten). Hiermee maak je betekenisvol onderwijs dat je direct de volgende dag zou kunnen gebruiken.